MITÄ Hoitoa minulle?
Jo tuhansia vuosia sitten ihminen huomasi että jos lihas tuntuu olevan jumissa niin sitä painelemalla ja hieromalla tunne helpottaa. Aikojen saatossa hieronta on jalostunut useaan eri tyylisuuntaan ja lisäksi on kehitetty aivan muun nimisiä hoitoja joista yleisimpinä esimerkkeinä; osteopatia, naprapatia, kalevalainen jäsenkorjaus ja fysioterapia. Jäsenkorjausta lukuunottamatta kaikki ovat valvira:n hyväksymiä hoitomuotoja ja terapeutit löytyvät julkiterhikistä.
Hoitotyylin valinta lähtee tarpeesta. Jos tarve on rentouttaa mieltä on rentoutushieronta varmasti hyvä valinta. Jos taas joka päivä selkään sattuu ja pää ei käänny, voi olla parempi lähteä miettimään että mikä sitä aiheuttaa entä vaan painella kipukohtaa.
Mitä eroa näissä ammattikunnissa sitten on.
Kuulen usein asiakkaiden suusta, että mitään tämmöistä ei se urheiluhieroja tai osteopaatti tai fysioterapeutti tai jäsenkorjaaja ollenkaan tehnyt tai kertonut. Ei ehkä, mutta olisi voinut. Kyse on nimittäin enemmän yksilön valinnoista ja tietotaidosta entä ammattilaisen tittelistä. Erojakin tyylisuunnissa on, mutta suoraan mistään liikkeestä tai testistä niitä ei voi tietää.
Mikä on sitä urheiluhierontaa? No se, että hieronta sovitetaan ja suunnitellaan urheilijan kilpakauteen sopivaksi. Ei mikään ote tai hierontatyyli tee urheiluhierontaa. Urheiluhieronta ei myöskään ole mitenkään tehokkaampaa tai voimakkaampaa. Urheiluhierojat nyt vaan sattuvat usein itsekin olemaan urheilullisia ihmisiä joilla on sitä voimaa enemmän myös hierontaan.
Mikä on osteopatiaa tai naprapatiaa? Jos väännän tästä. Mobilisoin niveltä? Teen voimatestejä löytääkseni mahdollisen hermopuristuksen? Ei. Täsmälleen samaa tekevät koulutetut hierojat, jäsenkorjaajat, fysioterapeutit, jos vain haluavat ja osaavat.
Kaikki em. ammatinharjoittajat tähtäävät samaan asiaan: tuki -ja liikuntaelinvaivojen hoitoon ja enemmän tai vähemmän kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Osteopaatin ja naprapaatin koulututus on AMK-tasoinen joten lähtökohtaisesti 3,5 - 4v koulutus antaa paremmat eväät ihmisen kokonaisuuden hahmottamiseen entä vaikka koulutetun hierojan 1 - 1,5v kestävä tutkinto. Se ei kuitenkaan suoraan tarkoita ettei koulutettu hieroja voisi samoja temppuja osata tai tehdä, mutta on selvää, että koulutetun hierojan tutkinto itsessään on vain pintaraapaisu ihmisestä kokonaisuudessaan. On siis paljolti yksilöstä kiinni kehittääkö itseään niiden papereiden lisäksi vai ottaako asenteen, että opit on nyt saatu ja olen valmis. Koulutetut hierojat opetetaan hoitamaan ongelmia suoraan biomekaanisella mallilla, jota nykyään kyseenalaisteaan paljon. Kokonaisuus onkin usein paljon monimutkaisempi.
Fysioterapia on hoitomuodoista parhaiten lääketieteellisen hyväksynnän saanyt hoitomuoto ja se onkin ainoa ammattilainen jolle lääkäri voi kirjoittaa lähetteen, jolloin asiakas saa käynneistä KELA-korvauksen.
Fyssäri neuvoi vain kuminauhajumppaa ja en saanut siitä mitään apua.
Sitten kävin jäsenkorjaajalla ja vaiva parani.
Esimerkki on hyvin tyypillinen ja valitettavan yleinen. Miksi sitten näin.
Tähän voisi käyttää samaa esimerkkiä kun miksi ihmetellään kun lääkkeet eivät toimi vaikka testeissä niillä saatiin niin hyviä tuloksia. Lääkärin määrämät lääkkeet ylipäänsä hakee apteekista vain 1/3. Toinen 1/3 käyttää niitä väärin tai epäsäännöllisesti ja vain 1/3 hakee lääkkeet ja syö niitä säännöllisesti ja saa niistä täyden hyödyn. Lukuja fysioterapeutin antamien jumppien toteuttamisesta en tiedä mutta arvaus voisi olla samaa luokkaa. 1/3 ne tekee tunnollisesti määrätyn ohjeen mukaan ja oikein toteutettuna. Ihminen on lähtökohtaisesti taipuvainen menemään sieltä mistä aita on matalin ja on paljon helpompi etsiä pilleriä tai naksautusta joka korjaisi kaiken entä tehdä elämäntaparemontti.
Mitä jäsenkorjaaja sitten on tehnyt toisin kun hoidosta on saatu apua?
Toisaalta voin kertoa omakohtaisen esimerkin tenniskyynärpäistä vuosien takaa. Sain lääkäriltä lähetteen fysioterapeutille joka sitten ohjasi juurikin kuminauhajumppia, koska niistä on paras näyttö tutkitun tiedon valossa. Lääkäri myös suositteli hierojalla käyntiä, koska sen vaikutuksesta on myös ainakin jossain määrin näyttöä. Kävin hierojalla kaksi kertaa ja koin saavani siitä suurta helpotusta. Olin sillon kuitenkin opiskelija ja rahaa ei säännöllisiin hierojakäynteihin ollut. Fysioterapeutti olisi halutessaan voinut kyllä hieroa, he saavat siihen myös koulutuksen. Harvemmin kuulee heidän sitä tekevän, ei tässäkään tapauksessa niin käynyt. Taas tullaan siihen että hoito on yksilöstä kiinni, ei ammattinimikkeestä.
Omat tenniskyynärpääni eivät osoittaneet paranemisen merkkejä parhalla mahdolisella tieteeseen perustuvalla hoidolla. Lopulta lähin pelaamaan lentopalloa ja hihalyönteihin pallon tärähtely sitten laukaisi tilanteen. Esimerkki on mielestäni hyvä kuvaamaan TULE-vaivojen hoitoon liittyvää ongelmaa. Tutkittu tieto ei aina auta ja sitten onkin hyvä että se valviran hylkäämä jäsenkorjaaja tulee ja laittaa paikat kuntoon. Nykyaikana tiedeuskovaisuus nostaa päätään ja #väärinhoidettu jaksaa naurattaa, ainakin jossei tilanne huolettaisi. Mielestäni ei missään nimessä saa lähteä kieltämään vaihtoehtoisia hoitoja jos niistä ei suoraa haittaa asiakkaalle ole. Joku niistä saattaa avun saada, on se sitten henkistä tai mitä tahansa, yksilön vapaus tulee taata ja oikeus päättää mitä hoitoa itse haluaa saada tai olla saamatta. Itse en usko keijupölyyn mutta käsittämätöntä diktatuuria olisi lähteä kieltämään toiselta siihen uskomista.
Eli mikään näistä hoitotyyleistä ei ole ns. huuhaata vaan ammattilaiset löytyvät julkiterhikistä. Siitä päästäänkin paradoksiin jos kaikki ovat parasta mahdollista hoitoa ja kuitenkin erilaisia. No, totuus on että hoidot eivät ole juurikaan erilaisia vaikka nimikkeillä ratsastetaan millon mitenkin. Terapeutit kuitenkin ovat hyvin erilaisia. Vaikkapa omassa luokassamme kaikki saivat saman koulutetun hierojan koulutuksen ja kukaan meistä ei hiero samalla tavalla. Vaikutusta on tietenkin ihmisen omalla taustalla. Itse olen sairaanhoitaja ja katson ihmistä alunperinkin siitä vinkkelistä, joku luokkakaveri on jäsenkorjaaja ja tottunut siihen maailmaan ja kolmas taas alanvaihtaja joka tottunut pyörittelemään autonrenkaita. On sanomattakin selvää että kolmas kaveri on vuosia jäljessä ihmisen hahmottamisessa, sama koulutetun hierojan titteli kaikkia kuitenkin odottaa. Puhumattakaan sitten siitä, minkälainen käsitys ihmiselle on muodostunut lapsuudessa kosketukseen. Minkälaista hierontaa itse haluaisi, semmoista myös usein päätyy tarjoamaan, onko ihmisellä ylipäänsä voimaa hieroa yhtään kovemmin vai onko mieltä rentouttava silittely ainoa vaihtoehto. Minkäkokoiset ja muotoiset terapeutin kädet ovat ja miten niitä osaa soveltaa asiakkaan yksilölliseen anatomiaan. Aistiiko asiakkaan toiveet ja tarpeet, usein niitä kun on vaikea sanallisesti saada selville, Jokainen hieroja on lopulta yksilö ja hyvä niin, koska asiakkaatkin ovat yksilöitä ja kaikki eivät tykkää samanlaisesta hieronnasta. Vain kokeilemalla löytyy se itselle sopivin vaihtoehto.
Vaikka koulutus on ihan hyvä siihen ,että opii mistä saa hieroa ja mitkä sairaudet hierontaan vaikuttavat lopulta käsitöitä oppii vain käsitöitä tekemällä ja kokeilemalla mikä toimii.
Ei millään alalla koulusta juuri valmistuneella ammattilaisella ole tietoa tai taitoa juurikaan, hänellä on valmiudet alkaa kehittämään itseään ammatissa. Uutta tutkittua tietoa tulee jatkuvasti sekä hoito -että ns, fysioterapian maailmaan ja on täysin yksilöstä kiinni miten aktiivisesti alan uusiin käänteisiin haluaa perehtyä ja syventää tietämystään. Itse olen käynyt osteopaatti/jäsenkorjaajien pitämillä kursseilla ja todennut että asia on samaa mitä meille koulutetun hierojan tutkinnossa opetettiin. Toisaalta taas suurelle osalle kurssin hierojista asia oli uutta koska he eivät olleet erikoistuneet kouluissaan niveltoimintaan. Jokainen ammattilainen on yksilö, joka alalla. Valitettavasti asiakkaana ei voi mitenkään etukäteen tietää mitä on luvassa paitsi kokeilemalla ja puskaradiosta.
Joskus sitä tietenkin kaipaa ihan vaan rehellistä hierontaa ja ongelmaa on turha tehdä tyhjästä. Erityisesti treenaavien ihmisten lihashuollossa se on erittäin suositeltavaa ja hyödyllistä ja siihen luultavasti parhaan hieronnan saa hierojilta.